Αγιοφάραγγο
Το Αγιοφάραγγο είναι ένα εκπληκτ...
Το χωριό Σίβας απέχει 62χλ από το Ηράκλειο και βρίσκεται στη νότια Κρήτη στη δυτική πλαγιά της οροσειράς Αστερούσια σε υψόμετρο 110 μέτρων.
Το χωριό έχει κρατήσει την προσωπικότητα του μέσα στα χρόνια. Όλα κινούνται με ήρεμο τρόπο δείχνοντας πόσο μπορεί κάποιος να απολαύσει την ηρεμία και την φιλοξενία των τοπικών ανθρώπων. Η περιοχή έχει μια ιδιαίτερη αίσθηση και αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι επιστρέφουν χρόνο με το χρόνο.
Το χωριό έχει περίπου 400 κατοίκους.
Κοντά στο χωριό οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κυκλικούς τάφους της προ ανακτορικής περιόδου (2600-2000 π.Χ.). Επίσης, το 1958 ανακαλύφθηκε μια πλήρης συλλογή ελληνιστικών νομισμάτων.
Ωστόσο τα περισσότερα από αυτά κλάπηκαν και απέμειναν μόνο 36, τα οποία βρίσκονται τώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου. Το υπουργείο πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει το χωριό ως παραδοσιακό προστατευόμενο οικισμό.
Ο Σίβας ήταν και η γενέτειρα αρκετών ιστορικών προσωπικοτήτων που έπαιξαν ρόλο στην ιστορία του νησιού.
Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο Άγιος Ιωάννης ο Ξένος που αναδιοργάνωσε τους χριστιανούς, αφού κατέλαβε το νησί ο Νικηφόρος Φωκάς από τους Άραβες, ο Ιωάννης Σκουτής (Στεφανάκης) που πολέμησε στην επανάσταση του 1821 κατά των Τούρκων και ο συγγραφέας Θέμος Κορνάρος.
Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για την προέλευση του ονόματος. Μερικοί ισχυρίζονται ότι σχετίζεται με το Shiva, τον ινδικό θεό ή τη Siwa , την περίφημη όαση της Αιγύπτου, όπου χτίστηκε ο ναός του Άμμωνα Δία που επισκέφτηκε και ο Μέγας Αλέξανδρος.
Η λατινική λέξη "Silva", σημαίνει δάσος και γνωρίζουμε ότι η οροσειρά των Αστερουσίων παλαιότερα ήταν καλυμμένη από πυκνά δάση. Μα πιο πιθανό φαίνεται ότι οι πηγές νερού (στα αραβικά Siva ) έδωσαν το όνομα τους στο χωριό.