Εθνολογικό μουσείο Βώροι

Εθνολογικό μουσείο Βώροι

Πρόκειται για ένα σημαντικό εκθεσιακό, ερευνητικό και συνεδριακό συγκρότημα, που βρίσκεται στο χωριό των Βώρων, 2 χλμ. βόρεια της Φαιστού και 61 χλμ. νότια του Ηρακλείου.

Το μουσείο ανεγέρθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσαράς το 1973 και άνοιξε στο κοινό το 1988 με την πρώτη εθνογραφική έκθεση.

Το 1992 ο Σύλλογος δώρισε στα Εθνικά Κληροδοτήματα του Ελληνικού Δημοσίου το μουσείο και άλλα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία και δημιουργήθηκε το Κοινωφελές Ίδρυμα με την επωνυμία Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας. Επίσης, το 1992 η έκθεση του Μουσείου βραβεύτηκε από την ΕΜΥΑ (European Museum of the Year Award, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης) στα πλαίσια του ‘’καλύτερου ευρωπαϊκού Μουσείου της χρονιάς’’.

Στο Μουσείο υπάρχουν 2.500 αντικείμενα, προερχόμενα από όλη την Κρήτη, τα οποία προβάλλουν τη ζωή στην Κρητική Επαρχία στη διάρκεια της 2ης χιλιετηρίδας μ.Χ. Η έκθεση του Μουσείου διαιρείται σε 7 εθνολογικούς τομείς που σχετίζονται με την εξελικτική πορεία των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Οι τομείς αυτοί δεν είναι ερμητικοί: από ένα στάδιο εξέλιξης και ύστερα συμπορεύονται με αλληλοεπιδράσεις, ώστε να ολοκληρωθεί με πλήρη αρμονία η λειτουργία μεταξύ τους. Η ταξινομική λογική των 7 τομέων στηρίζεται στις βιολογικές αναγκαιότητες επιβίωσης και προσαρμογής του ανθρώπινου είδους και στις μεθόδους που εφαρμόζει για την πληρέστερη ικανοποίηση τους.

Η διαδοχή των 7 τομέων έχει ως εξής:

  1. Διατροφή. Είναι η πρωτεύουσα ανάγκη για την επιβίωση όλων των ζώντων όντων.
  2. Αρχιτεκτονική
  3. Υφαντική
  4. Παραγωγή, εμπόριο
  5. Μετακίνηση, μεταφορές, επικοινωνίες
  6. Ήθη και Έθιμα
  7. Κοινωνική Οργάνωση

Το 2001 ολοκληρώθηκε η ανέγερση πρότυπου κτιρίου 2800 τ.μ. όπου λαμβάνουν χώρα και άλλες δραστηριότητες, όπως η υλοποίηση έρευνας και η διεξαγωγή συνεδρίων. Στο συγκρότημα υπάρχει βιβλιοθήκη, εργαστήρια ήχου, φωτογραφίας και συντήρησης, επιστημονικά εργαστήρια, αρχείο και αποθήκες.

 

Σκοπός

Σκοπός του μουσείου είναι ο εμπλουτισμός των συλλογών και εκθέσεών του με αντικείμενα και εκθέματα αντιπροσωπευτικά των πολιτιστικών αγαθών και οικοσυστημάτων, και η διεθνής προβολή τους, η συλλογή, συντήρηση, καταγραφή και ταξινόμηση εθνολογικών αντικειμένων και δειγμάτων Φυσικής Ιστορίας και η επιστημονική και συγκριτική τεκμηρίωσή τους. Ακόμα, στοχεύει στην διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στους τομείς της Κρητικής Εθνολογίας, - του κρητικού φυσικού οικοσυστήματος και γενικότερα του γεωγραφικού, πολιτιστικού και ιστορικού χώρου που περιβάλλει την Κρήτη ή σχετίζεται με αυτήν, την προστασία των πολιτιστικών αγαθών, των μνημείων, των κειμηλίων και των φυσικών οικοσυστημάτων του νησιού και την προβολή της πατρώας κληρονομιάς που αναλύουν και τεκμηριώνουν τα ερευνητικά έργα, την επιμόρφωση και εξειδίκευση ατόμων στην έρευνα, γνώση, προστασία, προβολή και σύγχρονη εφαρμογή των αξιών του Κρητικού παραδοσιακού πολιτισμού. Το Μουσείο παρέχει, παράλληλα, υπηρεσίες μέσω της υποδομής και του εξειδικευμένου προσωπικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικότερα σε Υπηρεσίες, Οργανισμούς και φορείς της περιοχής και ευρύτερα της Κρήτης.

Εθνολογικό μουσείο Βώροι
Εθνολογικό μουσείο Βώροι
Εθνολογικό μουσείο Βώροι
Εθνολογικό μουσείο Βώροι
Εθνολογικό μουσείο Βώροι
Εθνολογικό μουσείο Βώροι
Εθνολογικό μουσείο Βώροι
Εθνολογικό μουσείο Βώροι
Sigelakis Sivas Mobile Logo